Garnirowanie drinków

Garnirowanie drinków jest kluczowym elementem sztuki barmańskiej. Garnirowanie czyli inaczej zdobienie. Odpowiednia dobrana kompozycja dekoracyjna z pewnością wpływa na jego atrakcyjny wygląd, ale również na postrzeganie smaku drinka.

Sztuką jest takie dobranie elementów ozdobnych aby nie przytłaczały drinka, a jedynie go uzupełniały. Umiar w dekorowaniu jest wskazany.

W zależności od rodzaju drinka dekoracje bywają całkiem odmienne. Niektórym drinkom wystarczy jedynie wrzucona do środka zielona oliwka, innym pasują kolorowe parasolki, plasterki owoców, a jeszcze innym spirale wykonane z warzyw. Pomysłów na garnirowanie może być naprawdę dużo. Wszystko zależy od inwencji barmana. Wystarczy odrobinę ruszyć wyobraźnię a z pewnością uda się stworzyć ciekawe dekoracje.

Warto zapoznać się z kilkoma radami dotyczącymi garnirowania. Przed rozpoczęciem przygotowywania drinka warto już zastanowić się jaka dekoracja będzie do niego pasowała. Kiedy drink będzie już gotowy, nie można zwlekać zbyt długo z dekorowaniem. Drinka należy podać gościom tuż po przygotowaniu, dlatego też warto mieć przemyślaną już dekorację do konkretnego koktajlu.

Pod ręką powinny być umyte i przygotowane warzywa oraz owoce. Warto wcześniej potrenować garnirowanie, aby uniknąć wtopy przy gościach. Wykonywanie spiralki ze skórki cytrynowej czy z ogórka może niektórym sprawiać trudność. Wszystkie składniki dekoracji muszą być świeże, aby goście mogli je po prostu zjeść.

Do dekorowanie można używać takich produktów jak:

  • cytryny- mogą to być plasterki, wykrojone raczej ze środka cytryny, aby nie zawierały dużych ilości białej skórki, Również kawałki cytryn (tak zwane ósemki). Zarówno ósemki jak i plasterki wystarczy naciąć i umieścić na krawędzi szklanki.
  • limonki- można je wykorzystać w podobny sposób jak cytryny, wrzucając kawałki do drinków, albo nakładając na krawędź kieliszka.
  • pomarańcze- wykorzystuje się tak jak cytryny i limonki, choć chętniej robi się z nich spiralki przy pomocy specjalnego nożyka do spiralek. Pomarańcze pasują do drinków egzotycznych zawierających sok pomarańczowy.
  • wisienki koktajlowe- używane są często do różnego rodzaju drinków. Kupić je można w dobrych sklepach spożywczych. Są dosyć drogie, bo słoiczek kosztuje około 15 złotych, ale wystarczy on na wiele koktajli. Wisienki koktajlowe pasują do drinków z grenadyną oraz tych w kolorze zielonym.
  • oliwki- popularne do różnego rodzaju Martini. Na rynku dostępne są różne rodzaje oliwek. Zielone, czarne, nadziewane pieprzem, papryką. Można je kupić w słoiczkach różnej wielkości.
  • listki mięty- pasują idealnie do orzeźwiających drinków takich jak Mojito bądź Mint Julep. Mięta musi koniecznie być świeża. Nawet przywiędnięta jest niedopuszczalna.
  • oszranianie szkła- jest pomysłową dekoracją. Można krawędzie kieliszków oszraniać cukrem bądź solą w zależności od rodzaju drinka. Krawędzie kieliszka można zanurzyć w soku cytrynowym a następnie odcisnąć w wysypanym na talerzyk cukrze bądź w soli.

jak widać sposobów i składników do garnirowania drinków jest całe mnóstwo. Wystarczy ruszyć wyobraźnię i wyczarować można niezwykłe dekoracje.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s