Kiedy wynaleziono wódkę?

Wódka jest mocnym wysokoprocentowym alkoholem. Niemal każdy dorosły zetknął się z nią w życiu. Dobrej jakości wódka smakuje pita solo, ale również jest niezastąpionym składnikiem drinków.

Wódka składa się z destylatu alkoholowego który rozcieńczony jest wodą w stosunku ok 2:3 (40%). Polskie prawo stanowi, że aby legalnie, zgodnie z obowiązującymi przepisami móc nazwać napój alkoholowy wódką, to musi on zawierać co najmniej 37,5% alkoholu.

Wódka znana jest już od co najmniej dwóch tysiącleci. Początkowo miała ona nieco inną formę i sposób wytwarzania. Zmieniał się on w ciągu tych dwóch tysiącleci. Destylacja alkoholu odbywała się już w starożytnej Grecji, a nawet pojawiają się przypuszczenia, że przeprowadzano ją już w cywilizacjach bliskowschodnich. Jednak to Zosimos z Panapolis który żył w IV wieku po Chrystusie przeprowadził prawdopodobnie pierwszą destylację. Następnie to Arabowie nauczyli się wykonywać destylację alkoholu z wina w wieku VII. Produkt, który udało im się uzyskać nazwali „Al Koh’l” czyli „substancja oczyszczona”. W późniejszym czasie destylacja stała się popularna również w Europie chrześcijańskiej. Dotarła również na Ruś i do Polski.

To Niemcom przypisuje się wytwarzanie spirytusu ze zboża. Z kolei określenie „wódka” pojawiło się w roku 1405 r. w sandomierskich dokumentach sądowych.

Dawniej napoje na bazie spirytusu traktowane były jako lekarstwo. Były one sprzedawane wyłącznie w aptekach. Tak działo się do wieku XVI.

Już w tym właśnie wieku potrafiono rozróżnić kilkadziesiąt wódek ziołowych, które używane były na przeróżne dolegliwości. Pisał o nich w zielniku Stefan Falimierz. Wówczas pojawiło się określenie okowita, które wywodzi się od łacińskiego określenia „aqua vitae” oznaczającego „woda życia”. Powszechna była wiara w możliwość wydłużenia sobie życia dzięki wódce. Niegdyś wódki były zawsze smakowe. Procesem swojej produkcji przypominały dzisiejszy bimber, whisky, czy rakiję.

Określenie gorzałka pojawiło się pod koniec średniowiecza we wschodniej Europie. Przyjął się wówczas zwyczaj picia wódki.

W Polsce w roku 1614 r. powstał pierwszy utwór, który promował picie wódki jako napoju, a nie lekarstwa. W następnym stuleciu znacznie wzrosła popularność wódki w Polsce, ale również w Rosji oraz w krajach skandynawskich.

Europa nowożytna udoskonaliła proces destylacji poprzez zastosowanie łaźni wodnej, zapobiegającej pękaniu kolby w procesie nagrzewania. Proces chłodzenia usprawnił niemiecki chemik Christian Ehrenfried Weigel który wynalazł chłodnicę Leibiga. W latach następnych odkryto zjawisko adsorpcji które wykorzystywano w filtracji wódek węglem aktywnym.

Dzisiaj barmani najwyższej klasy nie wyobrażają sobie swojej pracy bez wódki.

Drinki z wódką są chyba najbardziej popularne ze wszystkich znanych. Szczególnie smaczne drinki powstają z wykorzystaniem Lubuski Vodka. Wiele ciekawych przepisów wykorzystujących ten właśnie alkohol można znaleźć na stronie http://www.lubuskibrand.pl/ . Przykładowo szczególnie lubiamym drinkiem jest Blue Lagoon w skład którego wchodzi Lubuski Vodka, Sok z cytryny, Blue Curacao oraz lemoniada cytrynowa. Dokładne proporcje na drinka można znaleźć na podanej stronie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s