Drinki Caipiroska oraz Caipirinha

Orzeźwiający i doskonały na gorący dzień w wakacje, na pewno przypadnie do gustu zarówno kobietom, jak i mężczyznom, a ponadto jego przygotowanie jest naprawę szybkie i proste. Każdy wielbiciel limonki powinien znać na pamięć przepis na drink Caipiroska. Prezentujemy tutaj sprawdzony przepis na jej przygotowanie, a ponadto także przepis na Caipirinha, na bazie której powstała Caipiroska. Warto spróbować obu, ponieważ każdy z nich zasługuje na uwagę!

Caipiroska – najlepsze połączenie wódki i limonki

Caipiroska to wyśmienity drink, który popularny jest przede wszystkim w Brazylii. Jak zostało wspomniane, jest inną odmianą drinka Caipirinha, niemniej w jego przypadku zastosowano inny rodzaj alkoholu, a mianowicie brazylijski alkohol z trzciny cukrowej cachaça. Caipiroska jest wobec tego znacznie prostsza w przygotowaniu z użyciem ogólnodostępnych składników.

Do przygotowania drinku Caipiroska potrzebna będzie zwykła wódka. Pozostałymi składnikami, które są niezbędne do przygotowania tego koktajlu alkoholowego, są: limonka, cukier i kruszony lód. Do podania najlepiej przygotować niską szklankę z grubym dnem, która będzie po brzegi wypełniona kruszonym lodem. Dla dekoracji najczęściej stosuje się plaster lub kawałek limonki.

Składniki na drink Caipiroska:

  • wódka – 50 ml

  • cukier trzcinowy albo biały – 1 lub 2 łyżeczki

  • limonka pokrojona na kawałki

  • kruszony lód

Limonkę należy obrać, usunąć białe części, a następnie pokroić na kilka kawałków. Potem należy umieścić ją na dnie szklanki, dodać do niej cukier zależnie od swoich preferencji – 1 lub 2 łyżeczki i rozbić muddlerem albo wykorzystać do tego końcówkę noża czy tłuczka do mięsa. Do tak rozgniecionej i puszczającej soki limonki dodaje się wódkę. Drink wymieszać i dodać do niego pokruszony lód.

Przepis na drink Caipirinha

Drink, którego nazwę powinno się wymawiać jako „kajpirinia”, jest też bardzo popularny w Brazylii i w innych krajach Ameryki Południowej. Ten koktajl alkoholowy, jak zostało wskazane na wstępie, bazuje na alkoholu z trzciny cukrowej nazywanym cachaça – można go zakupić w niektórych sklepach z alkoholami lub w dobrych delikatesach.

Składniki:

  • połowa limonki

  • cachaça – 60 ml

  • brązowy cukier z trzciny cukrowej – 2-3 łyżeczki

  • kruszony lód

Limonkę należy sparzyć, obrać i pokroić na 4 bądź 8 części, a następnie wrzucić do szklanki z grubym dnem, dodać cukier i rozbić. Kolejnym krokiem jest wsypanie pokruszonego lodu do pełnej szklanki i dodanie cachaçy oraz wymieszanie całości. Drink można udekorować kawałkami limonki i dodać do niego dwie rurki.

Co ważne, zamiast alkoholu cachaça można także zastosować biały rum, dlatego smak będzie wtedy bardziej zbliżony do Caipirinha, dlatego warto też spróbować takiego połączenia.

Jeżeli wobec tego przepadasz za orzeźwiającymi drinkami z limonką, które sprawdzą się nie tylko na gorące dni, wtedy warto spróbować brazylijskie koktajle alkoholowe Caipiroska oraz Caipirinha. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane – jedyną trudnością może być tylko zdobycie limonki, która zwykle dostępna jest w dużych marketach i delikatesach.

Jedna uwaga do wpisu “Drinki Caipiroska oraz Caipirinha

  1. Super, ja mam swój ulubiony drink, robię go w prosty sposób. Biorę dżeka, sok wiśniowy i colę (nie wolno wziać coli wiśniowej) zlewam razem w dowolnych proporacjach (jak ktoś chce słodkie to daje więcej soku i cukru jak ma kwaśny sok) i już 😀

    Polubienie

Dodaj komentarz