Drink Krwawa Mery – 2 podstawowe przepisy

Są takie drinki, które stały się popularne na całym świecie. Jednym z nich jest Krwawa Mary czy też Krwawa Mery, czyli po angielsku Bloody Mary. Przygotowuje się go zwykle z wódki, soku pomidorowego oraz przypraw nadających jej pikantność. Zachwyca swoim niecodziennym smakiem oraz krwistoczerwonym kolorem. Drink ten zaczął być szczególnie popularny w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Warto go wypróbować, ponieważ naprawdę jest jedyny w swoim rodzaju – można kupić go w wielu barach lub przygotować samodzielnie w domu.

Skąd wzięła się nazwa Krwawej Mery?

Nie ma zgody co do pochodzenia nazwy tego drinku. Jedna z hipotez mówi o tym, że jego nazwa wzięła się od brytyjskiej królowej Marii I Tudor, która także była nazywana „Krwawą Marią”. Inna hipoteza mówi o tym, że nazwa jest po prostu związana z kolorem tego drinka, który kojarzy się z kolorem krwi.

Przepisy na Krawarą Mery

Zasadniczo przepisów na przygotowanie tego wyjątkowego drinka jest dość dużo, dlatego też można spotkać się z najróżniejszymi z nich. Poniżej przygotowaliśmy kilka propozycji dla osób szukających prostych i bardziej skomplikowanych receptur, a także przepis na drink bezalkoholowy bazujący na Krwawej Mery – na pewno znajdziesz wśród nich dla siebie coś interesującego!

Krwawa Mery – prosty przepis

Do przygotowania 1 porcji prostej Krwawej Mery potrzebne są następujące składniki:

  • sok pomidorowy – 250 ml

  • wódka – 80 ml

  • do smaku sól i pieprz

  • lód

W wysokiej szklance należy umieścić lód, a następnie wlać do niej sok pomidorowy, wódkę i wymieszać. Na koniec należy doprawić drink szczyptą soli i pieprzu.

Krwawa Mery – klasyczny, bardziej skomplikowany przepis

W przypadku tego klasycznego przepisu trzeba będzie dodatkowo zaopatrzyć się w inne składniki, oprócz tych podanych powyżej. Należy posiadać następujące z nich:

  • wódka – 90 ml (3/10)

  • sok pomidorowy – 180 ml (6/10)

  • sok cytrynowy – 30 ml (1/10)

  • sos Worcestershire – połowa łyżeczki

  • sos tabasco – 2-3 krople

  • po szczypcie – soli selerowej, pieprzu i soli zwykłej

  • lód

Składniki należy dodać do shakera wraz z lodem, a następnie przecedzić do szklanki z dodatkiem 2-3 kostek lodu. Drink można dodatkowo udekorować listkami selera albo łodygą selera naciowego.

Powyższy przepis jest oficjalnym przepisem, który został opracowany zgodnie ze standardami International Bartender Association. To organizacja, w której skład wchodzą organizacje z 52 państw całego świata, w tym Stowarzyszenie Polskich Barmanów (Polish Bartender Association).

Bezalkoholowa Krwawa Mery

Z powyższych składników można także przygotować bezalkoholową Krwawą Mery – w tym przypadku należy zastosować 300 ml soku pomidorowego oraz 50 ml soku z cytryny. Może być doskonałym wyborem na gorące dni, a ponadto zdrowym drinkiem ze względu na dodatek wartościowego soku pomidorowego.

Przygotowanie Krwawej Mery nie powinno być wobec tego żadnym problemem nawet dla niedoświadczonej osoby. Wystarczy tylko kilka chwil, aby go przyrządzić – oczywiście, w uproszczonej wersji jest to dosłownie minuta, ale i w tej klasycznej wystarczy tylko wszystkie składniki odmierzyć i zmieszać. Warto spróbować!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s